top of page

Våra 7 bästa tips för onlinemötet och varför en glass kan vara avgörande

Coronavirus. Många av oss jobbar hemifrån i ett försök att bryta smittkedjan och avlasta vården. Vi ställer inte in utan vi ställer om och verksamheterna flyter på, men nu från våra vardagsrum och köksbord. Situationen ställer nya krav på kommunikation. Den bästa kommunikationsvägen är ofta att ses och prata, gärna i grupp om flera behöver samma information. Nu när vi inte kan göra det behöver vi hitta nya vägar. I detta blogginlägg ger vi våra bästa tips för hur du briljerar på nästa onlinemöte.

1. Syfte och agenda

Precis som för fysiska möten är tydlighet och struktur en bra start. Se till att alla vet varför ni ska ha möte och vad ni ska uppnå. Är det ett informationsmöte, planeringsmöte, avstämningsmöte, problemlösning eller ett beslutsmöte?


2. Inchekning

Gå laget runt när mötet börjar och låt alla "checka in". Det kan ibland vara en utmaning att skapa ett aktivt möte där alla deltar. Men om var och en redan i starten har fått säga något blir tröskeln lägre. Dessutom ger incheckningen er en chans att stämma av så att alla hörs bra.


3. Mikrofonkontroll

Genom att muta, det vill säga stänga av, mikrofonen när du inte pratar blir ljudet bättre för alla under mötet.


4. Chatta mer

Använd gruppchatten när du har frågor till den som håller i mötet om ni är många. Om ni har ett möte med riktigt många deltagare eller en livlig diskussion kan det vara en god idé att dela upp faciliterandet mellan två personer - en person som leder mötet och agendan framåt och en person som har koll på chatten som ser till att alla får prata och svar på sina frågor.


5. Din tekniska utrustning

Se till att du har laddsladden i datorn eller batteri i telefonen. Använd hörlurar för bättre ljud och glöm inte att dra från kameraskyddet om du har ett sådant ;)


6. Omgivningen

Är ni flera som jobbar hemma? Kom överens med din partner om hur ni kan hjälpa varandra att jobba ostört när ni har möten. Finns det små barn hemma? Nöden har ibland ingen lag och en glass kan vara hela skillnaden mellan mötesro och möteskaos.


7. Kaffet

Skänk en tanke till alla de som inte kan jobba hemifrån och fundera på vad du kan göra. Gå ut och köp en kaffe till mötet på det lokala caféet om du är frisk. Har du symptom, beställ hem mötesfika eller lunch. Stötta ditt lokala café eller din favoritrestaurang så att de förhoppningsvis kan finnas kvar även när detta är över. 

Vi hoppas att dessa tips kan hjälpa dig att ha ett ännu bättre digitalt möte nästa gång! Tills dess - håll både händer och tangentbord rena. Lycka till från oss på Serkon och hör av dig om du vill ha hjälp eller stöd i hur ni kan rigga ert hemarbete på ett effektivt sätt. Tillsammans tar vi oss igenom detta!

143 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentarer


bottom of page