top of page

Serkons traineeprogram för blivande ekonomikonsulter

Serkons första omgång av traineeprogrammet Serkon Young Professionals är över och den andra omgången är igång. Programmet ger en bred grund för den som vill jobba som ekonomikonsult, säger Sophie Tenghagen som ansvarar för programmet på Serkon. I detta inlägg ska vi bekanta oss med Serkons första traineer Jacob och William som delar med sig av sina erfarenheter.


Jacob Reuterskiöld är trainee på Serkon idag och han går programmets andra omgång. Tre veckor i taget fördjupar han sig inom Serkons verksamheter: ekonomiassistenternas, lönekonsulternas och verksamhetskonsulternas. Jacob berättar att han kommer att ta över ansvaret för verksamheten Vård och Omsorg och som ekonom inom LSS och socialpsykiatrin, IT och trygghetslarm hos en av Serkons outsourcingkunder. Som trainee får Jacob följa Serkons ekonomikonsulter i sin vardag och han har redan hunnit med att prova på jobbet som ekonomiassistent.


Tidigare har Jacob läst ekonomi och målsättningen är att traineetjänsten ska övergå till en roll som junior ekonomikonsult på Serkon. Jacob berättar att han ser fram emot att fortsätta lära sig en kommuns alla olika delar. "Det är väldigt intressant när man ser hur allting hänger ihop som ett spindelnät", säger han och menar att traineeprogrammet på Serkon är en väldigt bra möjlighet att få lära sig många olika delar i kommunen och förstå sammanhanget.William Brunius, Serkons första trainee har avslutat sitt traineeprogram. På grund av pandemin blev det inte lika mycket arbete ute hos kund, vilket var tanken från början.

"Så tanken är att jag ska vara med på det i framtiden" berättar William som ser fram emot att komma ut till kunderna igen. Under traineetiden fick han lära sig olika system och hur vi på Serkon tar oss an uppdrag. William har haft mest fokus på ett av Serkons outsourcinguppdrag. "Rollen är varierande och dyker hela tiden upp nya uppgifter", säger William som menar att en stor del av Serkon är just variationen av uppdrag. Arbetet innefattar både outsourcing och korta uppdrag och samarbete med både ekonomer och verksamhetsutvecklare.


När William nu blickar tillbaka på traineeperioden kan han konstatera att "den första omgången av Serkon Young Professionals var lärorikt både för honom själv och alla de som varit involverade. "Som den första traineen har jag hela tiden fått utvärdera och tänkta på hur kan vi göra det bättre? Våra lärdomar har använts till att utveckla programmet till nästa omgång". Han tyckte att det var kul att vara den första som fick testa programmet eftersom det innebar att han fick vara mycket delaktig i att skapa något nytt för Serkon att erbjuda. "Det är kul om fler kan tycka att det är ett roligt och lyckat program".

Själv tar han med sig en större och bättre insikt i kommuners verksamhet, hur arbetet med ekonomi i en kommun kan se ut och hur det skiljer sig mot ett privat företag. Samtidigt har han fått en bred bild av vad de flesta arbetar med inom Serkon. Det har varit en nyttig och bra introduktion till företaget. "En annan sak jag tar med mig är att här påverkar mitt arbete flera. I skolan påverkar min insatts bara mig. Jag måste anpassa mig för att andra ska kunna arbeta med samma saker".


Sophie Tenghagen är konsultchef på Serkon och ansvarig för traineeprogrammet. Hon berättar att tanken är att nästa omgång av programmet ska vara helt klar till sommaren 2021. "Programmet är totalt nio månader och under tiden slussas Jacob, som nu går programmet, in på nya uppdrag och arbetsuppgifter efterhand som vi märker att han är redo. Det kan ske både tidigare och senare, det är ju väldigt individuellt".


Sophie berättar om hur programmet justerats efter första omgången. "Jag har haft löpande avstämningsmöten med William och efter de erfarenheter vi haft första året har vi justerat upplägget något. Bland annat påbörjar vi traineetiden i ekonomgruppen tidigare och har kortat ner tiden på övriga avdelningar något".


Vill du veta mer om vårt traineeprogram Young Professionals? Hör av dig så berättar vi mer!

151 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page